Sunday, June 18, 2006


TSK, İRAN’A MI, PKK’YE Mİ SALDIRACAK?

S.ORHAN

Şimdi en büyük suâl, doğu hududumuza yığınak değil, kelimenin tam anlamiyle "yığılan" Kara Kuvvetleri Komutanlığı-KKK birliklerinin "orada" ne yapacağı... Muharip sınıfının yarısına yakınını, zırhlı birlikler eşliğinde bölgeye kaydıran KKK´ın, daha doğrusu müstakbel Gnl. Krm. Bask. General Büyükanıt´ın bu hareketi, muhtelif dedikodulara, ancak bir şey olduktan sonra ağzını açanların (bunlara "stratej" veya -ne demekse- "teror uzmanı" deniliyor) etrafda puslu bir hava oluşturacak konuşmalarına sebeb oluyor...

KKK´ın yaptığı hareket belli, yığılma; fakat mânâsı üzerinde rivâyat muhtelif...

Dilin kemiği yok ve ağzı olan konuşuyor; bu konuşanlardan bazıları diyorlar ki, "General Büyükanıt, kendisi (ve ailesi) hakkında çıkan haberleri tersyüz etmek ve "kahraman" olarak nitelendirilmek için, Ordu´yu Irak´ın kuzeyine sokacak, PKK´lileri oldürecek, esir edecek, kaçıracak ve sonra da dönüp "iş yapıyorum, taşlıyorlar!" deyip, afiyetle Genelkurmaylık koltuğuna oturacak..."

Dilin kemiği yok ve ağzı olan konuşuyor; bu konuşanlardan bazıları diyorlar ki, "ABD Savunma Bakanının bugünlerde gelmesi pek mânidar; son görüşmeler yapıldı, ve ABD´nin İran´a saldırısına TSK da karadan girişeceği bir hareketle destek olacak; onun için Ordu bölgeye yığıldı..."

"Dilin kemiği yok ve ağzı olan konuşuyor; bu konuşanlardan bazıları diyorlar ki..." kısmını istediğiniz kadar uzatabilirsiniz; "medya" denilen matbuat âleminde ve en önemlisi "fısıltı gazetesi"nin müşahhaslaşmış hâli olan "internet"de o kadar çok "analiz" bulabilirsiniz ki bu "meselede"... Beyninizin "iğfal" ve "igdiş" edilmesine raziyseniz girin internete, "strateji" ve "istihbârat" yazıp "türkçe" olarak "search" yapın!.. Bir iki sene içinde web sayfası olarak açılmış o kadar çok "strateji merkezi" goreceksiniz ki eminiz ki mideniz bulacaktır! Buralardaki yazılar umûmiyetle "köşe yazıları"; "Doç." imzalı olanlar ise muhakkak "uzman" oluyorlar; "srateji uzmanı", "terör uzmanı", "halkla ilişkiler uzmani", "psikolojik harp uzmanı" vesaire... Fakat yukarıda söylediğimiz gibi, bunların "uzmanlıkları", ancak "vukuat hasıl olduktan sonra" başlıyor! İstikbâle yönelik bir "projeksiyon" tutamıyorlar, tuttuklarını zannedenler ise, malûm ve meşhûr "Büyük Ortadoğu Projesi-BOP"nin, ABD´nin "temenniyeti" tarzında düşünülmesi gereken malûm ve meşhûr "haritası"nı konuşup duruyorlar! Ki, bunu da zaten BOP ortaya çıktıktan sonra yapmaya başladılar.

"Temenniyet" dedik; öyle, "stratej ve uzmanlar", muhayyel bir plânı görüp, "olmuş... olacak" gibi "acıklama ve analiz" yapsalar da, bu plânın tutup-tutmayacağı pek belli değil; fakat "stratejler", sanki engellenmesi imkânsızmış gibi "plânın tesirleri" üzerinde konuşup "ne yapmalıyız?" diyorlar ya, işte bu- en azından- Anadolu insanına güvenmemenin, onları da kendileri gibi "TESLİMİYETÇİ" görmenin tezahürü olsa gerek!..

Mevzuumuza donersek; "KKK, orada ne yapıyor?"

Buna verilecek en güzel cevap aslında "mangal partisi" yapıyorlar olacak!!! Ve biz bunu da "temenni" ederiz; niye?..

KKK´nın, jandarma birlikleri ve korucular eşliğinde hududa yığılması, harekatın İran´a değil de PKK´ye yönelik olduğunu güçlendiriyor; kaldı ki, bu husûsda İran´la da bir anlaşma olduğu, İran´ın PKK mevziilerini ve hatta meşhur Kandil Dağını "katyuşa füzeleri" ile vurmasından belli...

Bu ülkede daha hiçbir asker anasından doğmadı ki, kara birlikleri ile İran´a karşı, -hem de ABD, İsrail saldırısına destek mahiyetinde- bir "giriş" yapsın; buna şu anda ihtimâl vermek mümkün değil... Ama şu olabilir; ABD-İsrail saldırısına, fiilî olarak değil de dolaylı olarak bir destek; mevcut NATO Üslerini kullandırtarak... Bu da olacaktır; fakat fiilen TSK´nın İran´la harbe girişmesi şu siyasi konjonktürde İHTİMAL HARİCİ...

İran´ın PKK´ye yönelik saldırılarının temelinde de, "dostane ilişkileri" artırma çabası olduğunu görmek gerekiyor; böylece, hem Anadolu insanına "ben PKK´ye topraklarımda yer vermedim, onları Irak´da bile bombaladım" deme imkânına sahip oluyor, hem de ABD-İsrail cephesinde yer alma isteğinde olan adı "Turk" olanların ellerindeki kozları bir bir yere yıkıyor...

Pekala; KKK´nın yaptığı bu "yığılma" nasıl bir netice verebilir?!

Korkunç bir netice verir, onu ilk başta soylemek gerekir; hem ülkemizdeki hem de bölgemizdeki gelişmeler açısından...

PKK, "düzenli ordu" olarak savaşmıyor; o "Gerilla harbi" veriyor; üstelik şimdi, 1993´de Çiller´in, -bir mizahî espiri gibi- "Preveze´den de büyük" olarak nitelediği TSK´nın Irak´ın kuzeyine girişine karşı verdikleri "cephe savaşı"ndan da ders almış, en mühimi de Duran Kalkan, Murat Karayılan ve Mustafa Karasu gibi "ateşle yoğrulmuş" liderlerin ellerinde... O halde, zaten dağdan indirmediği büyük bir gerilla ekibi ülke hududları içerisinde bulunurken, gelen TSK birliklerine karşı "cephe savaşı" vermeyeceği âşikar; "alan boşaltacak" ve hatta artık uzmanlaştığı "tuzak"lar ile TSK´nın ele geçireceği "boş" kamplarda bile zaiyat verdirecek; "vur-kaç"ları artıracak; ülke sınırları içerisinde de saldırılarını çok daha fazla arttıracaktı tabiîatiyler.

PKK için, bu "giriş"in "öldürücü darbe" olmayacağı aşikar; ama TC için?!

PKK, kuzey Irak´da kurduğu parti ile legal siyaset yapmakta ve büyük tesiri de olmakta... Barzanî-Talabanî çetesinin belki önündeki en büyük engellerden birisidir bu mânâda PKK... Eğer TSK, "giriş" yapar ve o bölgeden PKK´yi "temizler" ise, Barzanî-Talabanî çetesinin önünde hiçbir engel kalmaz ve TSK HAMİLİĞİNDE KÜRDİSTAN KURULMUS OLUR!

Bunun tabiî neticesi, PKK´nin ülke içerisine yönelmesi ve şiddetin artması demektir; aynı zamanda doğudaki halkımızın, Irak´ın kuzeyinde kurulmuş olan Kürdistan´a doğru bir inisiyatif geliştirmesi de sözkonusu olabilecektir; PKK tarafindan sessizlestirilen-susturulan, "Barzanîci" olduğu icin hariçde bırakılan "sembol isim" Leyla Zana´nın tam da bugünlerde Barzani´nin konuğu olarak "Kürdistan"da bulunması, "istikbâl" için çok şeyler anlatmalı...

Bu noktada İran´a karşı muhtemel bir ABD-İsrail saldırısına ve buna dolaylı veya dolaysız verilecek TC desteğine de değinmek gerekir...

Eğer, İran´a karşı bir saldırı gerçekleşirse, bunun Ortadoğudaki (ve Irak´daki) Şiîlerin "kemikleşmesine"; bütün Müslüman ülkelerin iç siyaset dengelerinin bozulmasına sebeb olması muhtemeldir. İran´a karşı yapılacak olan bir topyekûn saldırı, pek muhtemel güzükmüyor ama bir "hava saldırısı"; yani sınırlı bir saldırı, İran´ın daha da güçlenmesine sebeb olacaktır.

Haritayı gözümüzün önüne getirdigimizde, Afganistan´ın güneyinden İran´a, yukarıda Azerbeycan´dan yine İran´a, oradan Basra körfezi eşliğinde Irak´ın güneyinin tamamının, hemen solunda Lübnan ve onun hemen üstünden de Suriye´den Anadolu sınırına kadar, (burada da Şiî Türkmenler ve Şiî Kürtler var), Irak´a ADB-İsrail-İngiltere üçlüsü tarafından yapılan saldırı ve işgal ile şimdilik "esnek" de olsa bir ŞİÎ BARİKATININ kurulduğunu görürüz; sınırlı bir saldırı ise bu "esnek" barikatı KEMİKLEŞTIR; bunun ne mânâya geldiği de açıktır:

Irak´ın işgal edilmesi 1000 yıllık statükonun bozulmasına, Sünnîlerin "köle" pozisyonuna, Şiî ve Kürtlerin ise "Ağa" durumuna gelmesine sebeb olmuştur; ve bilinen, kabul edilen husûstur ki bugun Siyonizme, Emperyalizme karşı savaşan unsurlar SÜNNÎLERDİR; bu "barikat" ise Sünnîlerin "fiziki" bağlantılarının kesilmesine ve tabiatiyle de -yine Müslüman olan- Şiî ve Kürtlere karşı (işbirlikçiler) savaşmalarını daha da şiddetlendirecek, bu arada da Siyonistler daha rahat faaliyet göstermeye devam edeceklerdir.

Demek ki, İran´a karşı yapılacak olan saldırı, başarılı olsun veya olmasın ABD-İsrail´in "çıkarına"dır; Müslümanların arasındaki "rabıta" her ihtimalde "kesilecektir"; saldırı sonrasında İran´ın "eli" çok daha fazla güçlenecektir. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat´ın, ABD´ye karşı dozajını gittikçe arttıran konuşmalar yapmasının sebebi de, herhalukârda "kazançlı" olacaklarını bilmesidir; bir noktaya dikkat çekmek isteriz, aynı şiddetde konuşmaları Irak´ın meşru lideri Saddam Hüseyin de yapmıştı ve halen de mahkemelerinde kahramanca yapmakta. Fakat, Ahmedinecat ile aralarında fark var: S. Hüseyin, Ortadoğuda bütün dengeleri değistirecek kilit bir ülke olan, 1000 senedir Sünnîlerin hakimiyetinde bulunan Irak´ın lideriydi ve savaşmadığı takdirde ülkesinin darmadağın edileceğini biliyordu; Ahmedinecat ise, Siyonistlerin Müslümanları "bölücü" bir barikata "oynadıklarını", buna ihtiyaçları olduklarını ("Irak´ın 3´e bölünme plânı") görüyor; yani "ŞİÎ BARİKATI"nın, şu veya bu şekilde İran´ın hayatta olacagını görüyor, sınırlı bir saldırının Humeyni´den sonra prestiji azalan İran´ın tekrar "İslam ülkeleri liderliği"ne ilerlemesine yolacacağını göruyor.

Hülasa olarak söylersek...

1) KKK´nın sınıra yaptığı yığılmanın ister PKK için olsun, ister İran için olsun, memleketimizin (ve Ortadoğunun) faydasına olmadığı, Anadolunun daha da "rahatsız" olmasına ve hatta "sıkıştırılmasına" sebeb olacağı aşikârdır...

2) İran2a karşı girileşilecek bir ABD-İsrail saldırısı, İran´ı tamamen bölgenin içine çekecektir; bu da "Şiî barikatı"nın güçlü bir hâl almasına vesile olacaktır.

3) İran´ın işin içine çekilmesi demek, TC´nin "kendi sınırları" içine hapsedilmesi, dışarıya karşı hiçbir "müdahale" yolunun kalmamasına sebeb olabilecektir; bu da TC´nin kendi "iç´iyle" uğrasmasına, "içeride"ki muhalefif unsurlara şiddet tatbik etmesine zemin hazırlayacaktır. Bu durum ise, -kendisi için- çok tehlikeli neticeler doğurabilir.

Onun için başta dedik ya, insaallah sadece "kır gezisine" ve "mangal partisine" çıkmışlardır diye... Çünkü, eğer bu iki alternatifden birini tatbik ederlerse,memleketimiz çok sancı çekecektir ve işin sonu SIKIYÖNETİME oradan da İÇ SAVAŞA kadar gider...

Şunu da söylemek isteriz; bunların bizim için pek mahzuru YOKTUR..

12 Mayis 2006

No comments: